Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

50 χρόνια του Phantom F-4 στην ΠΑ

Επέτειος Συμπλήρωσης 50 Χρόνων του Αεροσκάφους F-4 στην Υπηρεσία της ΠΑ 

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκου Δένδια, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Δημήτριου Χούπη και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων υπηρεσίας των αεροσκαφών F-4 στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), στην 117 Πτέρυγα Μάχης (117ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Επέτειος Συμπλήρωσης 50 Ετών του Αεροσκάφους F-4 στην Υπηρεσία της ΠΑ

youtu.be  

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε δοξολογία – επιμνημόσυνη δέηση, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής, προβολή οπτικοακουστικού υλικού στον χώρο της 338 Μοίρας, στατική έκθεση αεροσκαφών, πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-4 της Μοίρας και πτήσεις με εξομοιωτές F-4.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολόπουλος, η Βουλευτής Νομού Ηλείας, κα Διονυσία Ζήσιμου Αυγερινοπούλου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, κ. Ιωάννης Τσαούσης συνοδευόμενος από τον πατέρα του, Αντιπτέραρχο ε.α. Βασίλειο Τσαούση, τον αρχαιότερο εν ζωή Διοικητή της 117ΠΜ,  o Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΠΑ, διατελέσαντες Διοικητές Μονάδων που υπηρέτησαν αεροσκάφη F/RF-4, οι τοπικές πολιτειακές και θρησκευτικές Αρχές, επίτιμοι Αρχηγοί, αντιπροσωπείες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και  το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό που είχε υπηρετήσει στα αεροσκάφη F/RF-4.

Από την ιστοσελίδα της Π.Α.  haf.gr/2024/08/



Χαιρετισμός Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, στον Εορτασμό των 50 Χρόνων των αεροσκαφών F/RF-4 στην Υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, σε έναν εορτασμό με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό, καθώς, με τη σημερινή εκδήλωση, τιμούμε στην πράξη τη ζωντανή ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μια ιστορία που, σε πείσμα των καιρών και πέρα ίσως από τη λογική, συνεχίζει να υφαίνει το σεντόνι της μέχρι τις μέρες μας. Τιμούμε μια διαδρομή μισού αιώνα προσφοράς στην πατρίδα και στο έθνος, από ένα αεροσκάφος που ήρθε για να γυρίσει σελίδα στην Πολεμική Αεροπορία, κάνοντάς την κυρίαρχη στους αιθέρες του Αρχιπελάγους, ικανή να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε απειλή.

Αυτά τα 50 χρόνια ο οξύς ήχος των κινητήρων J-79 αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν αυτού του αεροσκάφους. Η έλευση των F-4 το 1974 έβαλε τα θεμέλια στο σύγχρονο οικοδόμημα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η απόκτηση των αεροσκαφών F-16 και Μ-2000, αλλά και η πρόσφατη των RAFALE και η δρομολογημένη προμήθεια των F-35, απογείωσε την Πολεμική Αεροπορία, την ανέβασε και συνεχίζει να την ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά.

Τα αεροσκάφη των δύο πρώτων προγραμμάτων του «Ικάρου της Ειρήνης» αποτέλεσαν δύο άνευ προηγουμένου μαζικές και μεγάλης έκτασης αγορές της Πολεμικής Αεροπορίας, μέχρι εκείνη τη στιγμή, εισάγοντάς την στο κλαμπ των κατόχων των πλέον σύγχρονων αεροσκαφών 2 ης γενιάς. Το F-4 ήταν ένα υπερσύγχρονο για την εποχή αεροσκάφος και, παν’ απ’ όλα, δοκιμασμένο στα πεδία των μαχών του Βιετνάμ. Μπορούσε με την ίδια επιτυχία να αναλάβει αποστολές αναχαίτισης, Δίωξης/Βομβαρδισμού και τακτικής αναγνώρισης. Δεδομένων των τεράστιων δυνατοτήτων του, την ποικιλία των ρόλων και το πλήθος των όπλων που εδύνατο να φέρει, μας χάρισαν το απαραίτητο ποιοτικό πλεονέκτημα για να δοθεί ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα της εποχής, η οποία εν πολλοίς στηριζόταν στην αριθμητική της υπεροχή σε πτητικά μέσα. Ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να βρεις πτητική πλατφόρμα που να έχει τη δυνατότητα να φέρει έναν τόσο μεγάλο αριθμό και ποικιλία όπλων, όπως το F4, γεγονός που αποδεικνύει τη μοναδικότητα και τη σημαντικότητα αυτού του αεροσκάφους, αλλά και τον λόγο που διατηρήθηκε στην ενεργό υπηρεσία μέχρι και σήμερα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως και αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν το γεγονός ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν εκπαιδεύτηκαν μαζικά τόσοι πολλοί, 36 Ιπτάμενοι και 100 Τεχνικοί, απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να πλαισιώσουν το νέο αεροσκάφος. Αυτή ήταν ουσιαστικά και η ειδοποιός διαφορά καθώς οι άνθρωποι αυτοί έφεραν νέα νοοτροπία, κουλτούρα και δυναμική στην Πολεμική Αεροπορία προς μια νέα εποχή.

Οι συνθήκες της περιόδου εκείνης, με την Κυπριακή κρίση στο αποκορύφωμά της, δεν άφηναν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Έτσι λοιπόν, μοιραία σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας, αρχικά στην κρίση της Κύπρου το 1974 και αργότερα το 1987 με το ωκεανογραφικό πλοίο ΣΙΣΜΙΚ αλλά και στην κρίση των ΙΜΙΩΝ το 1996. Πρόσφατα, κατά την κρίση του καλοκαιριού του 2020 και εκεί που κανείς δεν το περίμενε, με τις άοκνες και ενσυνείδητες προσπάθειες των ανθρώπων αυτής της Μονάδας, επιτεύχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστούν ετοιμοπόλεμα 19 αεροσκάφη, αδιανόητο για πολλούς, δίνοντας για άλλη μια φορά το παρών σε ένα ακόμα ραντεβού της ιστορίας.

Είναι αυτός ο ζήλος και η αυταπάρνηση των ανθρώπων που υπηρετούν και υπηρέτησαν στο παρελθόν αυτό το αεροσκάφος, που το κάνουν τόσο ξεχωριστό. Σε όλους εσάς και όσους προηγήθηκαν θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους κόπους, τις θυσίες, τις αγωνίες και τον ιδρώτα που χύσατε και χύνετε σε αυτές τις πίστες και παλαιότερα σε εκείνες της Λάρισας, για να μπορούν να πετάνε τα ελληνικά «φαντάσματα» σε κάθε γωνιά του γαλάζιου ελληνικού ουρανού και της ελληνικής επικράτειας.

Ταυτόχρονα, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους 24 νεκρούς αεροπόρους μας, που «υπέρ πατρίδος» έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν. Τους χρωστάμε πολλά, τους τιμούμε και δεν τους ξεχνούμε. Η θυσία τους, όπως και τόσων άλλων αεροπόρων, είναι ο φάρος και η πηγή έμπνευσής για την περαιτέρω πορεία μας ως Πολεμική Αεροπορία. Είμαι σίγουρος ότι μας παρακολουθούν από εκεί ψηλά και είναι περήφανοι για το έργο των διαδόχων τους, όπως είμαστε κι εμείς γι’ αυτούς.

Όμως, οι εξελίξεις τρέχουν και η Πολεμική Αεροπορία προχωράει με γοργά βήματα στο μέλλον. Εάν κοιτάξουμε στο διεθνές και κοντινό μας γεωπολιτικό περιβάλλον, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι και επιβάλλεται άμεσα να φροντίσουμε για την επόμενη ημέρα. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνεχής επένδυση στην αμυντική ικανότητα της χώρας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία της. Στο πλαίσιο αυτό, πολύ σύντομα, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση της 117 Πτέρυγας Μάχης και δεν θα αργήσει να έρθει ο καιρός που από αυτές εδώ τις πίστες και τα καταφύγια των αεροσκαφών δεν θα επιχειρούν πλέον τα θρυλικά PHANTOM αλλά τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη του κόσμου, τα F-35. Για άλλη μια φορά, αυτή η Μονάδα και οι άνθρωποί της έχουν ένα νέο ραντεβού με την ιστορία. Η Πολεμική Αεροπορία θα στηριχθεί ξανά σε εσάς, όπως τότε με τα F-4, για να την οδηγήσετε στο μέλλον και στον κόσμο των αεροσκαφών της 5 ης και πλέον γενιάς. Σε αυτή την πορεία προς το μέλλον, η εμπειρία και οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί από τη χρήση των F-4 θα παίξουν καταλυτικό ρόλο και θα αποτελέσουν μια σταθερή βάση για την υπέρβαση και αυτής της πρόκλησης. Άλλωστε γνωρίζω καλά ότι στα δύσκολα δεν λυγίσατε ποτέ.

Συνέβησαν τόσα πολλά σε αυτά τα 50 χρόνια ιστορίας και προσφοράς αυτού του αεροσκάφους, που είναι αδύνατον να σταματήσεις να μιλάς γι’ αυτό, τους ανθρώπους που το πλαισίωσαν και τα επιτεύγματά τους. Δεν αποτελεί υπερβολή να πει κανείς ότι σημάδεψε ανεξίτηλα όλ’ αυτά τα χρόνια την ιστορία και την εξέλιξη της Πολεμικής Αεροπορίας και της χώρας μας.

Χρόνια πολλά!!!

 haf.gr/F_RF-4_2.pdf    flight.com.gr


Συμπλήρωση 50 Χρόνων F-4 στην ΠΑ

youtu.be


Δένδιας από Ανδραβίδα: Τα F-35 κοστίζουν αλλά το κόστος της ελευθερίας δεν μετριέται

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρέστη χθες, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης (117 ΠΜ), στην Ανδραβίδα, για τη συμπλήρωση 50 ετών του Μαχητικού Αεροσκάφους F-4 στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί έκανε και δηλώσεις για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, ως εξής:

«Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Μια μέρα σημαντική για την Πολεμικής μας Αεροπορία.

Σηματοδοτεί τον εορτασμό μισού αιώνα υπηρεσίας των αεροσκαφών F-4 Phantom, ενός θρύλου των αιθέρων που υπηρέτησε αποτελεσματικά την Πολεμική Αεροπορία της Πατρίδας μας. Προέβαλε και ενίσχυσε τις δυνατότητές μας, την αποτρεπτική μας ισχύ. Σήμερα όμως γιορτάζουμε και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή, την εποχή των F-35, της πιο σύγχρονης αεροπορικής πλατφόρμας σήμερα στον πλανήτη.

Η πλατφόρμα αυτή του F-35 θα διασφαλίσει ότι και στο μέλλον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθήσει να συγκαταλέγεται στις πιο σύγχρονες αεροπορίες του κόσμου. Και ότι θα μπορεί, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον να υπερασπίζεται αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το σχέδιο στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» προβλέπει η Πολεμική Αεροπορία μας να διαθέτει διακόσια σύγχρονα αεροσκάφη 4ης και μισής και 5ης γενεάς τριών τύπων: F-16 Viper, Rafale και F-35, αντικαθιστώντας σταδιακά τα αεροσκάφη 3ης και 4ης γενιάς.

Με την απόκτηση των F-35, που θα φιλοξενηθούν εδώ στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα αναβαθμιστούν ριζικά, κάνουμε ένα στέρεο βήμα προς το μέλλον το οποίο χρηματοδοτείται από το υστέρημα του ελληνικού λαού, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Αντιλαμβάνομαι, ως μέλος της Κυβέρνησης, πλήρως τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν ορισμένοι για το υψηλό κόστος της αγοράς του αεροσκάφους F-35. Όμως, κυρίες και κύριοι, το κόστος της Εθνικής Ανεξαρτησίας, το κόστος της προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο τέλος της μέρας το κόστος της ελευθερίας, δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο σε χρήματα και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία αν η χώρα δεν είναι ασφαλής, εάν δεν έχει την δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της.

Νομίζω ότι αν παρακολουθούμε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και την αγωνιώδη προσπάθεια άλλων χωρών της περιοχής μας, όχι κατ’ ανάγκη χωρών που δεν έχουν διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των F-35, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σωστή ήταν η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά αυτής της υπερσύγχρονης πλατφόρμας.

Μίας πλατφόρμας που δίνει στην Πατρίδα μας ένα πλεονέκτημα, μία ποιοτική υπεροχή στη διαρκή, διαχρονική προσπάθεια να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Κυρίες και κύριοι: το F-4 έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία την αποστολή του. Θα συνεχίσει, όμως, να προσφέρει με άλλους τρόπους. Καταρχήν παρέχοντας όπλα του, σύγχρονα όπλα του, σε νέες, νεότερες αεροπορικές πλατφόρμες. Ακόμα, δίνοντάς μας την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του σε άλλες θέσεις καλύπτοντας επιχειρησιακές ανάγκες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Δηλαδή επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Θα εξοικονομηθούν κονδύλια περίπου 30 εκατομμυρίων ετησίως και θα χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες μας 228 τεχνικούς και 17 χειριστές, προσωπικό πολύτιμο και απολύτως απαραίτητο.

Επίσης ο ίδιος έκανε μεγάλη μνοία στην ιστορία του F-4 και στο προσωπικό της ΠΑ που τα υπηρέτησε τόσες δεκαετίες:

“Βρισκόμαστε εδώ για να θυμίσουμε κατ’ αρχήν, πώς ξεκίνησαν όλα την Παρασκευή 5 Απρίλιου 1974, όταν τα πρώτα έξι F-4 Phantom προσγειώθηκαν εδώ, στην 117 Πτέρυγα Μάχης. Και να φέρουμε πάλι στη μνήμη των νεότερων όλες εκείνες τις στιγμές που άνθρωποι και μηχανήματα έγιναν ένα για την προστασία της Πατρίδας, καταγράφοντας άπειρες ώρες πτήσεων και να τιμήσουμε όλους εκείνους που προσέφεραν σε αυτήν την προσπάθεια.

Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στον αρχαιότερο ζώντα διοικητή της 117 Πτέρυγας Μάχης, τον Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία, τον κ. Βασίλειο Τσαούση. Όπως επίσης να κάνω και μια αναφορά στο σημερινό διοικητή, τον Σμήναρχο Χρήστο Σπυρόπουλο, αλλά να αναφερθώ -έστω και δεν μπορώ λόγω χρόνου να επαναλάβω όλα τα ονόματα- στο προσωπικό, στις εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια στα F-4 στην Ανδραβίδα.

Και βέβαια η σκέψη μας πάντα στρέφεται σε αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας. Στους 24 πεσόντες πιλότους των οποίων τα ονόματα στο προσκλητήριο εκφωνήθηκαν και οι οποίο θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας και δημιουργούν για εμάς όλους μια κιβωτό ιερής παρακαταθήκης. Υπόμνηση της υποχρέωσης όλων μας ανεξαρτήτως, να διαφυλάξουμε ό,τι μάς παραδόθηκε και ό,τι δημιουργήσαμε, δηλαδή το σύνολο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις παραδόσεις μας”.

flight.com.gr/


F-4E Phantom II

Περιγραφή

Είναι διθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου.

Είναι Αμερικάνικης κατασκευής και τα πρώτα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963.

Τα πρώτα Ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus.

Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.

Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν την 338 Μοίρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

  • Πλήρωμα: 2
  • Κινητήρες: 2 General Electric J-79 turbojet engines with afterburners/Ώση: 17.900 λίβρες
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.7μ
  • Μήκος: 19.1μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 2,370 km/h ή 2.2 Mach
  • Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15.240μ. ή 50.000

Υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία

Το 1972 παραγγέλθηκαν για την ΠΑ 36 αεροσκάφη F-4E (Πρόγραμμα Peace Icarus I). Τα αεροσκάφη αυτά εξόπλισαν δυο πολεμικές μοίρες, την 338 Μοίρα Δίωξης/Βομβαρδισμού και την 339 Μοίρα Παντός Καιρού.

Τα πρώτα έξι F-4E Phantom προσγειώθηκαν στην 117 ΠΜ την Παρασκευή 5 Απριλίου 1974. Το πρώτο που προσγειώθηκε ήταν αυτό με αύξοντα αριθμό της USAF 72-01500. Το 1977 η ΠΑ παράγγειλε επιπλέον 18 αεροσκάφη F-4E και 6 αναγνωριστικά αεροσκάφη RF-4E αναβαθμίζοντας την ποιότητα καθώς και τον στόλο των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών που διέθετε μέχρι τότε.

Το 1990 στο πλαίσιο μείωσης των αμυντικών δαπανών, η USAF προχώρησε σε μείωση του στόλου των αεροσκαφών της και έτσι παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, 28 αεροσκάφη F-4E της εθνοφρουράς της Ιντιάνα με την ονομασία Southeastern Regional Agreement (SRA). Tα αεροσκάφη αυτά είχαν αναβαθμιστεί πρόσφατα και διέθεταν το προηγμένο σύστημα βομβαρδισμού και ναυτιλίας Navigation & Weapons Delivery System (NWDS) καθιστώντας τα σχεδόν εφάμιλλα, σε δυνατότητες προσβολής επίγειων στόχων, με αεροσκάφη τρίτης γενιάς. Τα αεροσκάφη αυτά εντάχθηκαν στην 338 Μ.

Η Αναβάθμιση

Στα τέλη του 1997 και μετά από 23 χρόνια υπηρεσίας στην ΠΑ αποφασίστηκε η αναβάθμιση των αεροσκαφών που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων Peace Icarus I και Peace Icarus IΙ. Η αναβάθμιση προέβλεπε τη δομική ενίσχυση των αεροσκαφών και για την ποιοτική αναβάθμιση των ηλεκτρονικών τους.

Στόχος ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος Structure Life Extension Program (SLEP) στα 72 F-4E/RF-4E που είχαν απομείνει σε υπηρεσία και η αναβάθμιση των μαχητικών ικανοτήτων Avionics Upgrade Program (AUP) 39 F-4 (29 αεροσκαφών Ρeace Ιcarus Ι και 10 Ρeace Ιcarus ΙΙ). Τον Δεκέμβριο του 1998, υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Γερμανικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (DASA) και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών περιλάμβανε την εγκατάσταση του σύγχρονου Radar AN/APG-65 GR, νέου υπολογιστή αποστολής, ΗUD, έγχρωμων οθόνων πολλαπλής λειτουργίας, GΡS/ΙΝS, ΙFF Ιnterrogator, ασύρματου V/UΗF, υψομέτρου-Radar, καταγραφέα εικόνας-βίντεο κα. Οι αλλαγές αυτές επέτρεψαν τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων ΑΙΜ-120 AMRAAM καθώς και άλλων προηγμένων όπλων αέρος/εδάφους. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανήλθε σε 315 εκατομμύρια δολάρια και μετά την ολοκλήρωση τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη έλαβαν τον τίτλο F-4E Peace Icarus 2000 (PI2000). Το πρωτότυπο αναβαθμισμένο F-4Ε πέταξε στις 28 Απριλίου 1999.

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στην ΠΑ του πρώτου αεροσκάφους παραγωγής του προγράμματος, με αριθμό “01507”, ενώ ήδη στην 117 ΠΜ βρίσκονταν άλλα τρία αναβαθμισμένα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το αρχικό “Ρrincess of Andraνida” (01523).

Με τα νέα δεδομένα η ΠΑ προχώρησε σε αναδιοργάνωση του στόλου των F-4 συγκεντρώνοντας όλα τα αεροσκάφη των προγραμμάτων PI I&II στην Ανδραβίδα. Τα SRA ενσωματώθηκαν το 1997 στην 337 Μοίρα Παντός Καιρού, πετώντας με ρόλο αναχαίτισης μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου του 2005 οπότε και αποσύρθηκαν.

haf.gr/f-4e-phantom-ii