Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν την Μαύρη Θάλασσα μέσω της Αλεξανδρούπολης

Dogu Akdeniz Politik:

Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν την Μαύρη Θάλασσα μέσω της Αλεξανδρούπολης – Η Ελλάδα είναι απειλή για την Τουρκία

Οι ΗΠΑ, που θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, θα χρησιμοποιήσουν τη Ναυτική και την Αεροπορική Βάση στην Αλεξανδρούπολη για να ελέγχουν Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν την Μαύρη Θάλασσα μέσω της Αλεξανδρούπολης υποστηρίζει το Dogu Akdeniz Politik που εκφράζει την εθνικιστική ιδέα της Τουρκίας και ασχολείται με γεωπολιτικές αναλύσεις.
Οι Navtex της Τουρκίας οδήγησαν σε αυξημένη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο η Ελλάδα μαζί με τον αμερικανικό στρατό πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλεξανδρούπολη του Έβρου μόλις 30 χιλιόμετρα από την Τουρκία.


Το Dogu Akdeniz Politik αναφέρει καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Αγία Σοφία, μια νέα κίνηση πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα που χρήζει προσοχής.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, δεν υπάρχει ανάγκη στρατιωτών, αμερικανική ναυτική και αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ωστόσο Ελλάδα και ΗΠΑ άνοιξαν τέτοια βάση στην Αλεξανδρούπολη.
Μάλιστα πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις με ελικόπτερα Skorsky και στρατιωτικά οχήματα και πυρομαχικά από το 101ο Αερομεταφερόμενο τμήμα της Αλεξανδρούπολης.

Η βάση άνοιξε με επίσημη τελετή.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Pyatt και ο Διοικητής του 12ου τμήματος Μηχανοκίνητων Πεζών στην Αλεξανδρούπολη.
Ο πρώην τούρκος συνταγματάρχης Ümit Yalım και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αξιολόγησε την εξέλιξη ως εξής "η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης και το διεθνές δίκαιο".
Κατά την Τουρκία η Ελλάδα που έχει εισβάλλει στα νησιά του Αιγαίου, ενέκρινε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία ορίζεται ως μη στρατιωτική περιοχή, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, απειλώντας την ασφάλεια της Τουρκίας
Κατά την Τουρκία η νέα στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολή προσπαθεί να απενεργοποιήσει τα τουρκικά στενά.
Ενώ η αμερικανική παρουσία στη βάση Incirlik κάποια στιγμή έφθασε στα όρια ανοχής, οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέα στρατιωτική βάση ακριβώς στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.  
Ο γείτονάς μας, οι Έλληνες, αποτελούν απειλεί, απειλούν συνεχώς την ασφάλειά μας στα σύνορα, υπέγραψαν μια συμφωνία που θα απενεργοποιήσει τα τουρκικά στενά.
Οι ΗΠΑ, που θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, θα χρησιμοποιήσουν τη Ναυτική και την Αεροπορική Βάση στην Αλεξανδρούπολη για να ελέγχουν Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία.


Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν βάσεις ενάντια στην Συνθήκη της Λωζάνης;

Η ίδρυση στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη είναι αντίθετη με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Τούρκοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται μόλις 30 χλμ από την Τουρκία και πρέπει να παραμείνει αποστρατικοποιημένη.
Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ζητούν δικαίωμα αυτονομίας από την Ελλάδα εδώ και 100 χρόνια.
Η αμερικανική βάση έρχεται να αποκόψει την τουρκική μειονότητα από την Τουρκία στην Κομοτηνή και την Ξάνθη κάτι σαν στρατιωτικό buffer.
«Η συμφωνία για τα σύνορα της Θράκης εκτός από τη Συνθήκη της Λωζάνης υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923.
Το άρθρο 1 σύμφωνα με τα νησιά (Αιγαίο) έως τον Εύξεινο Πόντο, τη Βουλγαρία και την Τουρκία ορίζει ότι θα είναι αποστρατικοποιημένες ζώνες σε πλάτος περίπου 30 χλμ.
Σύμφωνα με το άρθρο 3, καμία ένοπλη δύναμη δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί.
 Επίσης, δεν θα δημιουργηθεί άλλη βάση για σκοπούς επίθεσης ή άμυνας σε σχέση με τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις.

Πρωτοβουλία μεταξύ Τουρκίας και Δυτικής Θράκης

Αυτή η περιοχή, όπου οι ΗΠΑ κάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία ορατή κάθε μέρα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στον Έβρο συγκεκριμένα και ευρύτερα στην Θράκη.
Δικαιώματα αυτονομίας στην Δυτική Θράκη θέτουν κάτοικοι εδώ και 100 χρόνια, η περιοχή της Θράκης κατασχέθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης.
Οι Αμερικανοί δημιουργούν στρατιωτική βάση που αψηφά την τουρκική μειονότητα στην Τουρκία μεταξύ της πυκνοκατοικημένης Κομοτηνής και της Ξάνθης για να δημιουργήσουν ένα στρατιωτικό buffer.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλούν εδώ και καιρό με την Ελλάδα για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα με στόχο  τον εκφοβισμό της Τουρκίας.
Αποθηκεύουν όπλα με πρόσχημα τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, η στρατιωτική βάση της Αλεξανδρούπολης αποτελεί απειλή για την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν την Τουρκία, τα Στενά του Βοσπόρου, την Μαύρη Θάλασσα και έτσι να εγκλωβίσουν και την Ρωσία.

Στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης

Με τη Συνθήκη Neuilly (Νειγύ), η περιοχή της Δυτικής Θράκης ανακτήθηκε από τη Βουλγαρία.
Η Συνθήκη του Νεϊγύ υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 1919 στην κωμόπολη Νεϊγύ-συρ-Σεν (Neuilly sur Seine) μεταξύ της Βουλγαρίας και των νικητριών δυνάμεων του Α' Παγκοσμίου πολέμου, και συγκεκριμένα με τις Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία ως «Προέχουσες Δυνάμεις», και με τη συμμετοχή των Βέλγιο, Κίνα, Κούβα, Ελλάδα, Χετζάζ (μεταγενέστερα Σαουδική Αραβία), Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Ταϋλάνδη και Τσεχοσλοβακία, ως συμμάχων και συμβαλλομένων δυνάμεων των πρώτων.
Αργότερα, αυτή η περιοχή καταλήφθηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις.
Με την Συνθήκη των Σεβρών, αυτή η περιοχή μεταφέρθηκε στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η τουρκική μειονότητα θα συνεχίσει να έχει δικαιώματά αυτονομίας.
Η Ελλάδα σφετερίστηκε τα δικαιώματα αυτονομίας της τουρκικής μειονότητας και ουσιαστικά αναίρεσε τη συνθήκη των Σεβρών.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η περιοχή επιστρέφει στην κατάσταση χωρίς πατρίδα με βάση την Συνθήκη Neuilly.
Η Τουρκία μπορεί να υποστηρίξει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, καθώς ο εγγυητής της Συνθήκης της Λωζάνης είναι υπεύθυνος για την Τουρκική μειονότητα στην Θράκη.
Καθώς οι ΗΠΑ γνωρίζουν όλες αυτές τις παραμέτρους φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να εγκατασταθούν στην Αλεξανδρούπολη, είτε στρατιωτικά είτε εμπορικά

Βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είναι ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα λιμάνια, το οποίο αποτελεί εμπόδιο για την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα.
Ένα σημαντικό πρωτόκολλο υπεγράφη μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις 5 Οκτωβρίου 2019.
Αυτό το πρωτόκολλο προβλέπει την ενημέρωση της συμφωνίας αμοιβαίας άμυνας και συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας το 1990.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία άρχισαν να συζητούν την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αυτές τις συμφωνίες, σχεδιάζεται να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί η Στρατιωτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη και να μετατραπεί σε βάση ραντάρ που θα ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, φθάνοντας έως το Ισραήλ.
Άλλοι σημαντικοί στόχοι αυτής της συμφωνίας είναι ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Λάρισας (Ελλάδα), η δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Στεφανοβίκειου, επίσης μεταξύ Βόλου και Λάρισας.
Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού Αλεξανδρούπολη
Η Τουρκία δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αυτές οι δύο χώρες έκαναν μιας συμφωνία και η Τουρκία δεν θα ασχοληθεί με αυτήν την κατάσταση.
Ωστόσο, στην πράξη δημιουργείται ένας συνασπισμός εναντίον της Τουρκίας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στρατηγικός διάλογος

Όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε περιφερειακές συναντήσεις ως προσκεκλημένη δύναμη από το 2018, κατ΄ ουσία ήρθαν για να μείνουν οι Αμερικανοί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με την αυξανόμενη ρωσική επιρροή, το ΝΑΤΟ που εστίαζε μόνο την προσοχή του στην Ανατολική Ευρώπη, τώρα στρέφει το ενδιαφέρον στο Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε να αξιολογηθούν ποια νησιά και λιμάνια του Αιγαίου μπορούν να υποστηριχθούν από το έργο  φυσικού αερίου EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο εναλλακτικών ενεργειακών γραμμών και ενεργειακής ασφάλειας. Ενώ αυτά συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο, οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική παρουσία στα λιμάνια της περιοχής.
Για παράδειγμα, η απομάκρυνση μιας βυθισμένης φορτηγίδας η οποία κατέστησε άχρηστη την αποβάθρα στην Αλεξανδρούπολη, από τη μονάδα κατάδυσης (SUPSALV) της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων των ΗΠΑ (NAVSEA) στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, οι Αμερικανοί παρέχουν υποστήριξη για τις μελλοντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συναντήσεις Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, η πρώτη από τις οποίες πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2018 και η δεύτερη, στις 7 Οκτωβρίου 2019, ήταν μια άλλη σημαντική εξέλιξη, εστιάζοντας κυρίως στις στρατηγικές ασφαλείας.
Πραγματοποιήθηκαν διεξοδικές συζητήσεις με ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή γραφειοκρατών υψηλού επιπέδου για στρατιωτικά θέματα, περιφερειακά πολιτικά ζητήματα, αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων και περισσότερη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, όταν ο Mike Pompeo συναντήθηκε με ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδας και της κυβέρνησης της Νότιας Κύπρου στην Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου 2019, καθώς οι χώρες "υποχρεούνται να επιδιώκουν ειρήνη, σταθερότητα, ηρεμία και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο" και είναι "ενάντια σε κάθε είδους επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες".
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι αποτελεσματικές στο Γιβραλτάρ, τη Σικελία, την Πελοπόννησο και μια ευρύτερη γεωγραφία όπως η Κρήτη, τα τουρκικά στενά, την Κύπρο, το κανάλι του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να ελέγξουν την Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων σε αυτά τα σημεία είναι προαπαιτούμενο.

Η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε άλλες χώρες θέτει ορισμένους κινδύνους για την ασφάλεια της Τουρκίας. Σίγουρα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας δεν τις αγνοούν.
Οι ΗΠΑ είναι και οι γείτονές μας οι Έλληνες δημιουργούν επίσης ένα νέο μέτωπο για εμάς στη Δύση.
Η παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολή θεωρείται υψίστης σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Δημοσίευση στο bankingnews.gr στις 6 Αυγούστου 2020

Προέλευση άρθρου από doguakdenizpolitik.com της Ilknur Savun, στις 3 Αυγούστου 2020 με τίτλο  Yunanistan’ın Dedeağaç Kuşatması

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου