Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Κυριακή τοῦ Ἀσώτου Υἱοῦ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ὁ ἀδελφός σου οὗτος νεκρὸς ἦν, καὶ ἀνέζησε· καὶ ἀπολωλὼς ἦν, καὶ εὑρέθη

Κυριακῇ  ΙΖ' Λουκᾶ

κ τοῦ κατά Λουκᾶν  Κεφ. 15: 11-32

Εἶπεν ὁ Κύριος τήν παραβολήν ταύτην·

 Ἂνθρωπός τις εἶχε δύο υἱούς·

καὶ εἶπεν ὁ νεώτερος αὐτῶν τῷ πατρί· Πάτερ, δός μοι τὸ ἐπιβάλλον μέρος τῆς οὐσίας. Καὶ διεῖλεν αὐτοῖς τὸν βίον.

 Καὶ μετ᾿ οὐ πολλὰς ἡμέρας συναγαγὼν ἅπαντα ὁ νεώτερος υἱὸς, ἀπεδήμησεν εἰς χώραν μακράν· καὶ ἐκεῖ διεσκόρπισε τὴν οὐσίαν αὐτοῦ, ζῶν ἀσώτως.

Δαπανήσαντος δὲ αὐτοῦ πάντα, ἐγένετο λιμὸς ἰσχυρὸς κατὰ τὴν χώραν ἐκείνην, καὶ αὐτὸς ἤρξατο ὑστερεῖσθαι.

Καὶ πορευθεὶς ἐκολλήθη ἑνὶ τῶν πολιτῶν τῆς χώρας ἐκείνης, καὶ ἔπεμψεν αὐτὸν εἰς τοὺς ἀγροὺς αὐτοῦ βόσκειν χοίρους.

Καὶ ἐπεθύμει γεμίσαι τὴν κοιλίαν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν κερατίων, ὧν ἤσθιον οἱ χοῖροι, καὶ οὐδεὶς ἐδίδου αὐτῷ.

Εἰς ἑαυτὸν δὲ ἐλθὼν, εἶπε· πόσοι μίσθιοι τοῦ πατρός μου περισσεύουσιν ἄρτων, ἐγὼ δὲ λιμῷ ἀπόλλυμαι!

Ἀναστὰς πορεύσομαι πρὸς τὸν πατέρα μου, καὶ ἐρῶ αὐτῷ· Πάτερ, ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου·

οὐκέτι εἰμὶ ἄξιος κληθῆναι υἱός σου· ποίησόν με ὡς ἕνα τῶν μισθίων σου.

Καὶ ἀναστὰς ἦλθε πρὸς τὸν πατέρα αὐτοῦ. Ἔτι δὲ αὐτοῦ μακρὰν ἀπέχοντος, εἶδεν αὐτὸν ὁ πατὴρ αὐτοῦ, καὶ ἐσπλαγχνίσθη, καὶ δραμὼν ἐπέπεσεν ἐπὶ τὸν τράχηλον αὐτοῦ καὶ κατεφίλησεν αὐτόν.

Εἶπε δὲ αὐτῷ ὁ υἱός· πάτερ, ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου, καὶ οὐκέτι εἰμὶ ἄξιος κληθῆναι υἱός σου.

Εἶπε δὲ ὁ πατὴρ πρὸς τοὺς δούλους αὐτοῦ· Ἐξενέγκατε τὴν στολὴν τὴν πρώτην, καὶ ἐνδύσατε αὐτόν, καὶ δότε δακτύλιον εἰς τὴν χεῖρα αὐτοῦ, καὶ ὑποδήματα εἰς τοὺς πόδας·

καὶ ἐνέγκαντες τὸν μόσχον τὸν σιτευτὸν, θύσατε, καὶ φαγόντες εὐφρανθῶμεν,

ὅτι οὗτος ὁ υἱός μου νεκρὸς ἦν, καὶ ἀνέζησε, καὶ ἀπολωλὼς ἦν καὶ εὑρέθη. Καὶ ἤρξαντο εὐφραίνεσθαι.

῏Ην δὲ ὁ υἱὸς αὐτοῦ ὁ πρεσβύτερος ἐν ἀγρῷ· καὶ ὡς ἐρχόμενος ἤγγισε τῇ οἰκίᾳ, ἤκουσε συμφωνίας καὶ χορῶν. Καὶ προσκαλεσάμενος ἕνα τῶν παίδων, ἐπυνθάνετο τί εἴη ταῦτα;

Ὁ δὲ εἶπεν αὐτῷ, ὅτι ὁ ἀδελφός σου ἥκει, καὶ ἔθυσεν ὁ πατήρ σου τὸν μόσχον τὸν σιτευτόν, ὅτι ὑγιαίνοντα αὐτὸν ἀπέλαβεν.

Ὠργίσθη δὲ, καὶ οὐκ ἤθελεν εἰσελθεῖν. Ὁ οὖν πατὴρ αὐτοῦ ἐξελθὼν παρεκάλει αὐτόν.

Ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπε τῷ πατρί· Ἰδοὺ τοσαῦτα ἔτη δουλεύω σοι καὶ οὐδέποτε ἐντολήν σου παρῆλθον, καὶ ἐμοὶ οὐδέποτε ἔδωκας ἔριφον, ἵνα μετὰ τῶν φίλων μου εὐφρανθῶ·

ὅτε δὲ ὁ υἱός σου οὗτος, ὁ καταφαγών σου τὸν βίον μετὰ πορνῶν, ἦλθεν, ἔθυσας αὐτῷ τὸν μόσχον τὸν σιτευτόν.

Ὁ δὲ εἶπεν αὐτῷ· Τέκνον, σὺ πάντοτε μετ᾿ ἐμοῦ εἶ, καὶ πάντα τὰ ἐμὰ, σά ἐστιν·

εὐφρανθῆναι δὲ καὶ χαρῆναι ἔδει, ὅτι ὁ ἀδελφός σου οὗτος νεκρὸς ἦν, καὶ ἀνέζησε· καὶ ἀπολωλὼς ἦν, καὶ εὑρέθη.

Τὸ Εὐαγγέλιον από christopherklitou.com

Κυριακή του Ασώτου

Τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου (τέταρτη για τους Καθολικούς) διαβάζεται στις Εκκλησίες η παραβολή του ασώτου υιού, την οποία αναφέρει στο Ευαγγέλιό του ο Λουκάς (ιε', 11-32), από την οποία η ημέρα αυτή έλαβε το όνομά της.

Η παραβολή

Στην παραβολή του Ασώτου ο Ιησούς Χριστός διδάσκει την αξία της συγχώρησης και το μεγαλείο της μετάνοιας, δύο από τους ακρογωνιαίους λίθους στη διδασκαλία της Εκκλησίας. Ο Λουκάς γράφει ότι κάποτε υπήρχε ένας πατέρας που είχε δύο γιους. Ο νεώτερος, κάποια στιγμή, ζήτησε το μερίδιο της κληρονομιάς του κι έφυγε σε μακρινές χώρες, όπου σπατάλησε την περιουσία του «ζων ασώτως». Τα χρήματα κάποτε τελείωσαν και στην περιοχή έπεσε μέγας λιμός. Αναγκάστηκε να γίνει χοιροβοσκός και να προσπαθεί να χορτάσει από τα ξυλοκέρατα, που έτρωγαν τα γουρούνια. Μέσα στη παραζάλη του θυμήθηκε την αρχοντική ζωή στο πατρικό σπίτι. Θυμήθηκε πως ακόμα και οι δούλοι του πατέρα του ζούσαν ασύγκριτα καλύτερη ζωή από τη δική του. Τότε πήρε τη μεγάλη απόφαση να γυρίσει στο σπίτι του και να ζητήσει από τον πατέρα του να τον συγχωρήσει και να τον προσλάβει ως δούλο του. Όμως, ο στοργικός πατέρας του τον δέχτηκε ως γιο του και τον περιποιήθηκε δεόντως, παρά τις διαμαρτυρίες του μεγάλου γιου του, γιατί «νεκρός ην και ανέζησε, και απολωλώς ην και ευρέθη».

Η «Εβδομάδα του Ασώτου»

Την εβδομάδα του Ασώτου (28 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου 2021) γίνεται «κατάλυση στα πάντα» όλες τις ημέρες, εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής, οπότε ακολουθείται αυστηρή νηστεία, όπως τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας (4 Μαρτίου) υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά το οποίο καταναλώνονται αφειδώς κρεατικά, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας (6 Μαρτίου) τιμώνται οι ψυχές των τεθνεώτων, στο πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα, που αναγνωρίζει η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

Η παραβολή του ασώτου στην τέχνη

Η παραβολή του ασώτου υιού επηρέασε όχι μόνο τη διδασκαλία της Εκκλησίας, αλλά επίσης τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική.

Πίνακες με θέματα από την παραβολή του ασώτου έχουν φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων οι Ρέμπραντ («Η επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1669), Άλμπρεχτ Ντίρερ («Ο Άσωτος Υιός», χαρακτικό του 1496), Εστεμπάν Μουρίγιο («H επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1670), Γκουερτσίνο («H επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1651), Λεονέλο Σπάντα («H επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1611), Χέραρντ φαν Χόντχορστ («Ο Άσωτος Υιός», 1623), Πομπέο Μπατόνι («H επιστροφή του Ασώτου Υιού», 1773), Ζακ Τισό («Η Επιστροφή του Ασώτου», 1862).

Στη μουσική, σκηνικά έργα εμπνευσμένα από την παραβολή έχουν συνθέσει: ο Κλοντ Ντεμπισί την καντάτα «Ο Άσωτος Υιός» (1884), ο Σεργκέι Προκόφιεφ το μπαλέτο «Ο Άσωτος Υιός» (1929), o Χιούγκο Αλβέν το μπαλέτο «Ο Άσωτος Υιός» (1957) και ο Μπέντζαμιν Μπρίτεν την όπερα «Ο Άσωτος Υιός» (1968). Τραγούδια έχουν γράψει, μεταξύ άλλων, οι Rolling Stones («Prodigal Son»), Iron Maiden («Prodigal Son»), U2 («The First Time»), Bad Religion («The Prodigal Son»), Steel Pulse («Prodigal Son»), Νικ Κέιβ («The Good Son») και ο Νίκος ΠορτοκάλογλουΆσωτος Υιός»).

Στη λογοτεχνία, ποιήματα εμπνευσμένα από την παραβολή του ασώτου έχουν γράψει ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ και Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ενώ αναφορές υπάρχουν στην κωμωδία του Σέξπιρ «Όπως σας αρέσει».

Πηγή:  sansimera.gr

Δείτε ακόμα:

Άσωτος γιος

Μια δημοφιλής παραβολή από την Καινή Διαθήκη για τη συγχώρεση και τη μετάνοια. Σχετικά έργα τέχνης Τέχνη και η Αγία Γραφή artbible.info

Η παραβολή του ασώτου στη βυζαντινή ,στη δυτική και στη σύγχρονη τέχνη.    theologosgr.blogspot.com

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ)  users.sch.gr

παρακολουθήστε και το video του τραγουδιού

Νίκος Πορτοκάλογλου & Μάνος Ξυδούς - Άσωτος Υιός - Live 1996


Ο άσωτος γιος σπαταλά την κληρονομιά του

The Prodigal Son Wastes his Inheritance Rembrandt_and_Saskia_in_the_Scene_of_the_Prodigal_Son, 1636 Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden

Η απεικόνιση του Rembrandt για το πώς ο νεότερος γιος σπατάλησε τα χρήματα που πήρε από τον πατέρα του: σε ένα πανδοχείο, απολαμβάνοντας τη συντροφιά μιας κυρίας στην αγκαλιά του. Ο δημιουργός χρησιμοποίησε τον εαυτό του και τη σύζυγό του Σάσκια ως πρότυπα για αυτόν τον πίνακα.  

artbible.info

Η επιστροφή του άσωτου γιου (1668)

Rembrandt Harmensz. van Rijn 1606 – 1669, Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Αφού σπατάλησε όλα τα χρήματα που έχει κληρονομήσει, ο μικρότερος γιος επιστρέφει στον πατέρα του. Ο τελευταίος τον δέχεται γεμάτο χάρη. Οι γύρω φιγούρες παρακολουθούν με σεβασμό καθώς ο πατέρας συγχωρεί τον άσωτο γιο του. Υπάρχει κάποια αμφιβολία εάν ο Ρέμπραντ έκανε αυτόν τον πίνακα μόνος του. Μπορεί να έχει βοηθήσει μαθητές στο εργαστήριό του.

artbible.info

Η επιστροφή του άσωτου γιου (1655)


Il Guercino 1591 – 1666, Μουσείο Timken, Σαν Ντιέγκο

Ο άσωτος γιος επιστρέφει στον πατέρα του, ο οποίος τον καλωσορίζει με συμπόνια. Θα μπορούσε να ήταν θυμωμένος, καθώς ο γιος είχε καθυστερήσει την κληρονομιά του. Ο Guercino έχει απεικονίσει το θέμα τουλάχιστον επτά φορές. Αυτό είναι ένα από τα μετέπειτα έργα του.

artbible.info


Η επιστροφή του άσωτου γιου (1862)

James Tissot 1836 – 1902, Petit Palais, Παρίσι

Εδώ, η ιστορία του άσωτου γιου βρίσκεται στο Παρίσι. Η πόλη εξακολουθεί να φαίνεται μεσαιωνική, οπότε πρέπει να ήταν σε μια γειτονιά που δεν είχε αγγίξει ακόμα τα σχέδια αστικής ανακαίνισης του Hausmann. Ο γιος έχει ξοδέψει όλα τα χρήματά του και τώρα επιστρέφει στον πατέρα του, σχεδόν χωρίς ρούχα. Ο πατέρας τον καλωσορίζει στοργικά χωρίς μια λέξη επίπληξης. Αυτός ο πίνακας δείχνει την αίσθηση της λεπτομέρειας του Tissot.

artbible.info

Ο άσωτος γιος στη σύγχρονη ζωή: Η επιστροφή (1882)

James Tissot 1836 – 1902, Εθνική Πινακοθήκη, Washington DC

Ο Tissot τοποθετεί την ιστορία του άσωτου γιου που επιστρέφει στον πατέρα του μετανοώντας σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Το πλοίο του γιου μόλις μπήκε και ο πατέρας του τον περιμένει στην προκυμαία. Ίσως ο Tissot εμπνεύστηκε από αυτήν την απεικόνιση της ιστορίας από τον Rembrandt. Και εδώ οι παρευρισκόμενοι βλέπουν σιωπηλά, εντυπωσιασμένοι από τη σκηνή. Είκοσι χρόνια νωρίτερα, ο Tissot έφτιαξε ένα γιο του άσωτου στο Παρίσι.

Η χάραξη είναι ένα σε μια σειρά τεσσάρων Tissot που δημιουργήθηκε για την ιστορία του Άσωτου Υιού. Οι άλλοι δείχνουν την αποχώρηση, τη σπατάλη της κληρονομιάς και τη ζήλια του αδελφού για το παχύ μοσχάρι. Ο Tissot έζησε στο Λονδίνο όταν έκανε αυτή τη χάραξη. Του άρεσε να περνάει χρόνο στο λιμάνι του Λονδίνου και συχνά το χρησιμοποιούσε ως σκηνικό για τη δουλειά του.

artbible.info


Άσωτος Υιός, 1922

Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

texni-zoi.blogspot.com








Χαλκογραφία του 1538 με θέμα τον Άσωτο Υιό που βόσκει χοίρους. Έργο του Γερμανού χαράκτη Χανς Σέμπαλτ Μπέχαμ. Στο βλέμμα του «Άσωτου Υιού» φαίνεται καθαρά η μετάνοια και η θλίψη.


John-Swanson_Story-of-the-Prodigal-Son_s

'The_Return_of_the_Prodigal_Son',_1840,  Stanislas_Henry Benoit_Darondeau's 


«Υαλογραφία» που εικονίζει την «Επιστροφή του Ασώτου Υιού». (1890). Διακοσμεί παράθυρο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή στο Τσάρλεστον της Νοτίου Καρολίνας (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)





 

 

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

«Έφυγε» ο Οράσιο Μοράλες

ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΕΛ ΩΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ - ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Θλίψη στον κόσμο του Λαρισαϊκού ποδοσφαίρου – «Έφυγε» ο Οράσιο Μοράλες (26-02-2021)

Θλίψη σκορπίζει στον κόσμο του Λαρισαϊκού ποδοσφαίρου η απώλεια του Οράσιο Μοράλες, του Αργεντινού που στην συνείδηση των οπαδών έχει μείνει ως Λαρισαίος. Υπηρέτησε την ΑΕΛ τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής, ενώ η προσφορά του μετρά πενήντα χρόνια στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της περιοχής μας.

Σε ανακοίνωση της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ επισημαίνονται τα εξής:

«Ημέρα θλίψης και πένθους για την ΑΕΛ. Ο Οράσιο Μοράλες δεν είναι πια μαζί μας, καθώς υπέκυψε μετά στα προβλήματα υγείας του μετά από σύντομη νοσηλεία.

Η ΑΕΛ και το ποδόσφαιρο της πόλης μας χάνουν έναν δικό τους άνθρωπο. Ο Οράσιο ήταν ο πρώτο ξένος που φόρεσε τη βυσσινί φανέλα το 1972 μαζί με τον Ντάνιελ Χιλλ. Ό,τι και να γράψουμε για την προσφορά του στην ομάδα μας θα είναι λίγο. Υπηρέτησε την ΑΕΛ ως ποδοσφαιριστής, ως προπονητής (1975-76, 1987-88, 2002-03). Ήταν μέλος της χρυσής ομάδας του 1988 ως βοηθός προπονητής του Γιάτσεκ Γκμοχ.

Ήρθε στην πόλη μας από την Αργεντινή και έγινε Λαρισαίος. Σχεδόν 50 χρόνια άοκνης προσφοράς στο ποδόσφαιρο του Νομού από όλα τα πόστα. Έφερε μαζί με τους συμπατριώτες του (Χιλλ, Ντάους, Καβόλι, Βαγιέχο) λάτιν αέρα και παραστάσεις στο Αλκαζάρ, επαγγελματική νοοτροπία, πρωτοποριακές μεθόδους προπόνησης, μεράκι. Αναρίθμητοι πραγματικά οι Λαρισαίοι ποδοσφαιριστές που έχει προπονήσει, αμέτρητα τα ταλέντα που εντόπισε και ανέδειξε. Απαράμιλλη η αγάπη του για τα τμήματα υποδομής, όταν ελάχιστοι ακόμα γνώριζαν τι είναι και πως να τα αναπτύξουν.

Ο Οράσιο είχε μόνο φίλους, μαθητές και θαυμαστές. Οι δεκαετίες προσφοράς του στην ΑΕΛ, στον Απόλλωνα, στις Ακαδημίες του Νομού, τον κατέταξαν οριστικά ως ευεργέτη του Λαρισαϊκού ποδοσφαίρου. Με το θάνατό του, χάνεται ένα κομμάτι της Ιστορίας, παραμένει όμως στη σκέψη μας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του. Οράσιο, η αγάπη μας και η ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερες θα μας συντροφεύει και θα μείνεις ως Πρωταθλητής αθάνατος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Λάρισας που θα σε σκεπάσει».

Το διαβάσαμε στη larissanet.gr

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΟΡΑΣΙΟ

Ήσουν πάντα ένας πραγματικός στρατιώτης αυτής της ομάδας, ευχαριστούμε για όλα  fb.watch

Οράσιο Μοράλες (26-02-2021)

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας ξεχωριστός άνθρωπος στην ιστορία της ΑΕΛ ο Οράσιο Μοράλες. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Οράσιο Μοράλες

Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1946 .Το 1964 αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Αργεντινής στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο έχοντας δύο συμμετοχές ως βασικός. Η βασική του θέση ήταν λίμπερο αλλά μπορούσε να παίξει σε όλες τις θέσεις της άμυνας.

Η ΑΕΛ τον απέκτησε το καλοκαίρι του 1972 από την Ατλάντα του Μπουένος Άιρες. Από τότε που τον απέκτησε η ΑΕΛ μέχρι και σήμερα που έφυγε από τη ζωή έγινε μόνιμος κάτοικος Λάρισας.

Ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ είχε 16 συμμετοχές τις περιόδους 1972-73 και 1973-74. Κάθισε επίσης στον πάγκο της ΑΕΛ σαν προπονητής την περίοδο 1975-76 ενώ ήταν αυτός που έβαλε τη σφραγίδα του στην σπουδαία εφηβική ομάδα του 1974-75 που πολλοί παίκτες της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα επόμενα χρόνια στην ομάδα της ΑΕΛ.

Το 1987-88 τη χρονιά κατάκτησης του πρωταθλήματος υπήρξε βοηθός του προπονητή Γιάτσεκ Γκμοχ ενώ την τελευταία αγωνιστική (και μετά την απομάκρυνση από την τεχνική ηγεσία του Γιάτσεκ Γκμοχ) στο ματς της Τούμπας ΠΑΟΚ-ΑΕΛ 0-0, κάθισε στον πάγκο της ΑΕΛ σαν προπονητής. Κάθισε επίσης σαν προπονητής στον πάγκο της ΑΕΛ την περίοδο 2002-03. Συνολικά κάθισε στον πάγκο της ΑΕΛ σαν προπονητής 39 φορές (33 την περίοδο 1975-76, 1 την περίοδο 1987-88 και 5 την περίοδο 2002-03) έχοντας ρεκόρ 16 νίκες 11 ισοπαλίες και 12 ήττες…

ΠηγήΜοναχά Λάρισα- Βυσσινί αρχείο

Oράσιο Μοράλες - Στο στήθος έγραφε Βελέζ και στην καρδιά... ΑΕΛ!!!

Στη φωτογραφία: 18 ετών, στο ξεκίνημά του ο Οράσιο Μοράλες με τη Βέλες, η φανέλα της οποίας τον συνόδευσε σήμερα, όπως και αυτή της ΑΕΛ.

VÉLEZ SARSFIELD (1964)

ΟΡΘΙΟΙ (από αριστερά): Julio Dalmao (uruguayo), Rogelio Domínguez, Antonio Cielinski, Roberto Canosa, Horacio Morales y Luis Atela. ΚΑΘΙΣΤΟΙ (από αριστερά): Eduardo Curia, Osvaldo Fernández, Daniel Willington, Néstor Subiat, Juan C. Carone y Miguel Marín.
Πηγή: Μοναχά Λάρισα- Βυσσινί αρχείο 

Ολυμπιακοί αγώνες, Τόκιο 1964, 14.10.1964, Ιαπωνία - Αργεντινή 3-2 : Ο νεαρός Οράσιο Μοράλες 


   


Φωτογραφίες με τον Οράσιο Μοράλες στον αγώνα Ιαπωνίας- Αργεντινής 3-2, στις 14.10.1964 στο Τόκιο, για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1964!

Πηγή: ΑΕΛ, η ιστορία από το 1964 έως σήμερα

Όταν οι Οράσιο Μοράλες, Γκιγιέρμο Ντάους, Ενρίκε Καβόλι και Χόρχε Βαγιέχος θάμπωναν με την απόδοσή τους....

«Η ομάδα της Λαρίσης με 4 θαυμάσιους Αργεντίνους απέδωσε ένα ποδόσφαιρο σημαντικά διαφορετικό από τη γνωστή μορφή των ομάδων της Β΄ Εθνικής. Οι Μοράλες (5), Ντάους (6). Καβόλι (7) και Βαγιέχο (9) όσες φορές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάζουν την άριστη τεχνική κατάρτιση που οπωσδήποτε έχανε το 50% της αξίας της λόγω σκληρού γηπέδου»…

Στις 22 Οκτωβρίου 1972, η ΑΕΛ αντιμετωπίζει στον Ασπρόπυργο τον Πανασπροπυργιακό στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του δεύτερου ομίλου της Β΄ Εθνικής και είναι η πρώτη φορά που παρατάσσει 4 Αργεντίνους στην σύνθεση της εντυπωσιάζοντας τον ανταποκριτή Γ. Κάρολο της εφημερίδας Αθλητικής Ηχούς.

Ακόμα περισσότερο εντυπωσιάζεται ωστόσο ο ανταποκριτής από τον κόσμο της ΑΕΛ γράφοντας: «Το περίεργο είναι πως οι περισσότεροι των θεατών ήσαν φιλοξενούμενοι. Τουλάχιστον έτσι έδειχναν οι ζητωκραυγές τους και τα λάβαρα τους. Αντίθετα οι τοπικοί φίλαθλοι ήρεμοι και αθόρυβοι περίμεναν απλώς τη νίκη χωρίς συμπαράσταση αλλά και χωρίς νεύρο!»

Όταν ο δημοσιογρόφος Γιώργος Καρατάσιος «απέδιδε τα εύσημα» για την εκπληκτική εφηβική ομάδα της ΑΕΛ το 1974-75 στον προπονητή της Οράσιο Μοράλες 2 χρόνια αργότερα!

Την αγωνιστική περίοδο 1974-75 ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ Οράσιο Μοράλες ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και επίβλεψη της εφηβικής ομάδας. Με όρεξη, ζήλο και ενθουσιασμό και με όπλο τις πλούσιες τεχνικές γνώσεις του κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο (!) κάτι που οι άλλοι θα χρειάζονταν διπλάσιο ή και τριπλάσιο ακόμη χρονικό διάστημα χωρίς συγχρόνως να είναι σίγουρο αν θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

Κι όμως ο Μοράλες στο μικρό αυτό διάστημα κατάφερε να δημιουργήσει μια εφηβική ομάδα εκπληκτική. Από εκείνη την αξέχαστη εφηβική ομάδα του 1974-75 δύο χρόνια αργότερα στην αγωνιστική περίοδο 1976-77 οι 8(!) θα ήταν επαγγελματίες και οι υπόλοιποι θα αγωνίζονταν στα Ερασιτεχνικά σωματεία του νομού.

Στη φωτογραφία: Όρθιοι: Πετρόπουλος, Κωστούλας, Οικονόμου, Ίτζας, Βλαχούλης, Τσουρτσουρής, Μαουσίδης, Σταμάτης, Σελιώνης, Μοράλες (προπονητής) Παπαδημητρίου Τακ. (γενικός αρχηγός) Καθιστοί: Τσιλιώνης, Παππάς, Μακρής, Κουκουλίτσιος, Κανιάς, Παπαγιάννης, Μπαρμπαγιάννης

Στην φωτογραφία: Η εκπληκτική εφηβική ομάδα της ΑΕΛ του Οράσιο Μοράλες το 1974-75 (ο Οράσιο Μοράλες όρθιος από δεξιά δεύτερος).

Από τους εικονιζόμενους 2 χρόνια μετά ήταν επαγγελματίες στην ΑΕΛ ο Χρήστος Πετρόπουλος (πρώτος από αριστερά όρθιος), ο Οικονόμου (τρίτος όρθιος από αριστερά) ο Νίκος Βλαχούλης (πέμπτος όρθιος από αριστερά) ο Θύμιος Μαουσίδης (έβδομος όρθιος από αριστερά) και ο Ηλίας Σελιώνης (ο τελευταίος όρθιος πριν το Μοράλες).

Επίσης οι καθιστοί Τάκης Κουκουλίτσιος (τέταρτος από αριστερά) και Γιάννης Παπαγιάννης (έκτος από αριστερά).

Πηγή του άρθρου: Εφημερίδα Αθλητική Ηχώ (Γιώργος Καρατάσιος).

Παρακάτω τα επίσημα παιχνίδια του Οράσιο Μοράλες με τη βυσσινί φανέλα.

Παρακάτω τα 40 επίσημα παιχνίδια της ΑΕΛ όπου στον πάγκο, προπονητής ήταν ο Οράσιο Μοράλες.

Πηγή: vissini.gr

Οράσιο Μοράλες-Το αφιέρωμα του επίσημου περιοδικού της ΠΑΕ ΑΕΛ «The official».

Και το αφιέρωμα από το επίσημο περιοδικό της ΠΑΕ ΑΕΛ (στο 21ο τεύχος) στον Οράσιο Μοράλες 


Tα εύσημα του Γιάτσεκ Γκμοχ για τον συνεργάτη του Οράσιο Μοράλες μετά την 13η αγωνιστική της περιόδου 1987-88 (Εθνικός-ΑΕΛ 0-0) και δυο λόγια από τον Οράσιο...

τηλεοπτικό

Βρισκόμαστε στις 13 Μαρτίου 1988 και η αναμέτρηση της 23ης αγωνιστικής της περιόδου 1987-88 Πανιώνιος-ΑΕΛ μόλις έχει λήξει με την ΑΕΛ να έχει πετύχει μια τεράστιας σημασίας νίκη με 1-0, στο δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο προπονητής της ΑΕΛ Γιάτσεκ Γκμοχ το πρώτο πράγμα που κάνει μετά τη λήξη είναι να τρέξει να πανηγυρίσει τη νίκη με το βοηθό του Οράσιο Μοράλες…

Την περίοδο 2002-03 και ενώ η ΑΕΛ της Γ΄ Εθνικής αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις να απόφύγει τον υποβιβασμό στο περιφερειακό πρωτάθλημα, ηττάται στο Αλκαζάρ από το Βύζα Μεγάρων, στα πλαίσια της 25ης αγωνιστικής, με 0-2.

Ύστερα από αυτή την ήττα ο τεχνικός της Χρήστος Γκάτας παραιτείται και νέος τεχνικός αναλαμβάνει ο Οράσιο Μοράλες…

Στις 15 Νοεμβρίου 2017 η NOVA, στην εκπομπή Legend Stories, κάνει αφιέρωμα στον Γιάτσεκ Γκμοχ και εκείνος μιλά με κολακευτικά λόγια για τον ''Αργεντινό'', όπως τον θυμάται (Οράσιο Μοράλες) ενώ μιλά και ο Οράσιο Μοράλες για το Γιάτσεκ Γκμοχ επιλέγοντας να μιλήσει με βυσσινί κασκόλ στο λαιμό!

τηλεοπτικό

Η αναφορά της εφημερίδας Ελευθερία στον Οράσιο Μοράλες σήμερα (27-02-21). Και τα λόγια του Γιάτσεκ Γκμοχ του προπονητή της πρωταθλήτριας ΑΕΛ την περίοδο 1987-88 συνεργάτης του οποίου ήταν ο Οράσιο Μοράλες.

Πηγή: Μοναχά Λάρισα- Βυσσινί αρχείο

Ο Καλόκαρδος Γίγαντας (άρθρο του Δημήτρη Κούρου)

Θλιβερή μέρα η σημερινή. Με το άκουσμα του θανάτου τού Οράσιο οι θύμισές μου γύρισαν πολλά χρόνια πίσω. Πριν κλείσω τα δεκαπέντε, μετά το τέλος της προπόνησης της Α.Ε.Λ., με κάποιους ακόμη κοντά στη δική μου ηλικία, παρέα με τους τρεις πρώτους Αργεντινούς (οι δύο μακρυμάλληδες) διασχίζαμε το Αλκαζάρ, ανεβαίναμε τα σκαλοπάτια και περνώντας τη γέφυρα οδηγούμασταν προς το κέντρο της πόλης, απ’ όπου ο καθένας έπαιρνε το δρόμο του. Εκείνοι μόνο Ισπανικά, εγώ κάποια αγγλικά, τελικά επικρατούσε η γλώσσα της νοηματικής.

Υπάρχουν πολλά που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί γι’ αυτή την παρέα που ήρθε από το άλλο άκρο του πλανήτη και όχι μόνο συνέβαλε στην πρώτη άνοδο της ομάδας στην Α’ εθνική, αλλά μετέδωσε στοιχεία που ήταν άγνωστα στο κοινό της πόλης.

13 Ιουλίου 1972. Σε φύλλο τοπικής εφημερίδας περιλαμβάνεται άρθρο με τίτλο «Αργεντινούς ποδοσφαιριστάς θα διαπραγματευθή η Α.Ε.Λ.;».

Η μη ύπαρξη διοικητικού σχήματος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μεταθέτει την εξέλιξη των γεγονότων. Έτσι, μετά την ανάδειξη διοίκησης, την 4η Αυγούστου 1972, δρομολογούνται οι εξελίξεις.

Σύμφωνα με την εξιστόρηση του Τάσου Σουφλιά, οι τρεις παίκτες φυλάσσονταν στον Πλαταμώνα ώστε να μη γίνει γνωστή η παρουσία τους. Ωστόσο, σε δημοσίευμα του τοπικού τύπου, την Κυριακή 13 Αυγούστου 1972 αναφέρεται:

«Πάντως εκείνο που θα ήθελαν οι διοικούντες της ΑΕΛ να αποκρύψουν μέχρις οριστικής τακτοποιήσεώς του διέρρευσε εις το κοινόν της Λαρίσης και αι φήμαι και συζητήσεις οργιάζουν.

Τρεις Αργεντινοί ποδοσφαιρισταί προπονούνται εις το Στάδιον και όσοι είχαν την ευκαιρίαν να τους παρακολουθήσουν, διαπίστωσαν την μεγάλην των κλάσιν. Οι δύο εξ αυτών είναι επιθετικοί (σ.σ. Βαγιέχος, Καβόλι) και ο τρίτος παίκτης του κέντρου και της αμύνης, έχων μετάσχει και εις την εθνικήν Αργεντινής (Μοράλες)».

Την 27η Αυγούστου 1972, για την 9η αγωνιστική του θερινού πρωταθλήματος ΟΠΑΠ, στο Αλκαζάρ, η Α.Ε.Λ. αντιμετωπίζει τη Λαμία την οποία κερδίζει με 2-1. Είναι η πρώτη εμφάνιση των τριών Αργεντινών και δύο ημέρες αργότερα η πρώτη αναφορά των ονομάτων τους:

«Ακόμη ενθουσίασαν οι τρεις Αργεντινοί παίκται Μοράλες, Βαγιέχος και Καβόλι, οίτινες άρχισαν να προσαρμόζωνται εις τας συνθήκας της ομάδος».

Πέρασαν χρόνια. Ο καθένας διέγραψε τη δική του πορεία. Ο Οράσιο ρίζωσε στη χώρα που ήρθε για λίγο και έμεινε για πάντα. Έγινε ο πρώτος παίκτης της Α.Ε.Λ. που ανέλαβε καθήκοντα προπονητή. Όσες φορές τον χρειάστηκε η Α.Ε.Λ. ήταν πάντα παρών.

Ο Χόρχε Βαγιέχος που εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και τη Λάρισα. Δέθηκε και αυτός με την Α.Ε.Λ. και το αποδεικνύει συνεχώς. Όμως πάντα θυμόταν τον συμπαίκτη του (στην Ατλάντα και την Α.Ε.Λ.), αλλά και τον άνθρωπο Οράσιο. Ανήμερα της 15ης Αυγούστου 2018 είχαμε κανονίσει με τον Χόρχε να βρεθούμε για καφέ. Συναντηθήκαμε για ένα (1) λεπτό και μου είπε πως έπρεπε να φύγει για να πάει να δει τον Οράσιο που είχε πρόβλημα υγείας. 

Ανανεώσαμε τη συνάντηση για την επόμενη μέρα, αλλά ούτε αυτή πραγματοποιήθηκε γιατί Χόρχε και Οράσιο πήγαν στα Δένδρα, στην προπόνηση της επαγγελματικής ομάδας της Α.Ε.Λ. Ενδεχομένως αυτή να είναι και η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Οράσιο (πηγή «Ελευθερία»).

Ο Οράσιο ξεκίνησε για το ταξίδι που όλοι κάποια στιγμή προοριζόμαστε. Στα σχεδόν 49 χρόνια στην πόλη η προσφορά του, μα πάνω απ’ όλα η αγάπη του και η ανθρωπιά του είναι κοινώς ομολογούμενα. Χρέος μας είναι να θυμόμαστε, να τιμήσουμε και να εξακολουθούμε να τιμούμε τη μνήμη του.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του εν ειρήνη.

Δημήτρης Κ. Κούρος

Αποσπάσματα από Μοναχά Λάρισα- Βυσσινί αρχείο στο facebook.com

Είμαστε όλοι μας παιδιά του… Λυγίζουν σίδερα οι αποχαιρετισμοί στον Οράσιο!!!


Στην φωτογραφία βλέπουμε τον τεράστιο Αργεντίνο καταμεσής του Αλκαζάρ, με τον γιο του Δημήτρη, στον οποίο έδωσε το όνομα των αδικοχαμένων Δημήτρηδων, Κουκουλίτσιου και Μουσιάρη, για να τιμήσει τη μνήμη τους, καθώς τους είχε κι εκείνους για παιδιά του…  pressing.gr





Σκόρπισε λύπη και δάκρυα ο θάνατος του Μοράλες – Τα «συγκινητικά» αντίο στον Οράσιο   pressing.gr

Ο Απόλλων Λάρισας αποχαιρετά τον Οράσιο Μοράλες   larissanet.gr

Δείτε ακόμα:

Όταν ο Οράσιο Μοράλες γνώριζε την αποθέωση! (video)

Δείτε την αποθέωση που είχε γνωρίσει ο Οράσιο Μοράλες από τους φίλους των «βυσσινί» που είχαν βρεθεί στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΑΕΛ, στις 27 Φεβρουαρίου 2016. Δείτε τι είχε αναφέρει ο Οράσιο Μοράλες την στιγμή της βράβευσής της, από τον Σάκη Τσιώλη, στην εκδήλωση που είχαν συνδιοργανώσει από κοινού η Ερασιτεχνική ΑΕΛ με την ΠΑΕ ΑΕΛ, για την ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο Οράσιο Μοράλες, είχε βραβευτεί για την πολυσχιδή και ανεκτίμητη προσφορά του στην ΑΕΛ και στο λαρισινό ποδόσφαιρο.

Tsoumbox (26/02) Σσσσσ… “Έφυγε” ο Οράσιο!!!  (Αφιέρωμα – Ηχητικά)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ Σουφλιάς, Αλεξούλης, Χιλλ στον Pressing 90.1: Δάκρια και διθύραμβοι για τον Μοράλες  (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Τρεις άνθρωποι, τρεις διαφορετικές εποχές, τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες, φιλοξενήθηκαν σήμερα στην εκπομπή Tsoumbox του Pressing 90.1, για να ορίσουν μέσα απ’ τις μαρτυρίες τους την χαρισματική προσωπικότητα του Οράσιο Μοράλες, που ήρθε άγνωστος μεταξύ αγνώστων το 1972 απ’ την Αργεντινή στη Λάρισα και επέλεξε να την κάνει δεύτερη πατρίδα του και πεδίο αστείρευτης προσφοράς επί σχεδόν μισό αιώνα, πριν μας αποχαιρετίσει σήμερα στα 74 χρόνια του.

Η εξόδιος ακολουθία του Οράσιο Μοράλες

Συγκλονισμένη και βουβή η Λάρισα υποδέχθηκε την είδηση του θανάτου του Οράσιο Μοράλες.  Ζούμε δύσκολες στιγμές λόγω κορονοϊού, όμως η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (27-02-2021) στις 13.00, από τον Ιερό Καθολικό Ναό Ιεράς Καρδίας του Ιησού στη Λάρισα (Σεφέρη 149 και 23ης Οκτωβρίου).

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό Δασοχώρι, που θα αποτελέσει και την τελευταία του κατοικία.

Ο εκλιπών άφησε πίσω την σύζυγό του Μαρία Χοσεφίνα, παιδιά και εγγόνια.


Με την Φανέλα της ΑΕΛ και της Βέλες Σάρσφιλντ, ένα γεμάτο αγάπη Αντίο στον δικό μας Οράσιο (video & pics)

Πηγή: pressing.gr1pressing.gr2pressing.gr3


Φωτογραφίες της ομάδας

ΟΡΘΙΟΙ από αριστερά : Μπούτος, Λιαδέλης, Μακρής, Λας Πάλμας, Μοράλες, Δ.Σεϊταρίδης. ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Καβόλι, Ντάους, Παγκαρλιώτας, Βαγιέχο, Χιλ.

Μία 11άδα της ΑΕΛ της περιόδου 1972-73, ίσως η μοναδική στην οποία υπάρχουν και οι 6 Αργεντινοί ποδοσφαιριστές, που είχαν έλθει για λογαριασμό της ΑΕΛ εκείνη την περίοδο. Ο ένας από αυτούς, ο Κάρλο Λας Πάλμας, δεν αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα με τους βυσσινί καθώς δεν απέκτησε ποτέ δικαίωμα συμμετοχής.

Πηγή: ΑΕΛ, η ιστορία από το 1964 έως σήμερα facebook.com

Οικογενειακή φωτογράφηση της ΑΕΛ του 1972-73 vissini.gr

ΟΡΘΙΟΙ (απο αριστερά) : Δημ. Σεϊταρίδης, Βαγιέχο, Λας Πάλμας, Στεργιάδης, Καβόλι, Μπούτος. ΜΕΣΑΙΑ ΣΕΙΡΑ : Καραμφίλοβιτς (προπονητής), Μακρής, Χιλ, Ντάους, Σιαβάλας, Λιαδέλης, Γκουντελίτσας, Μουστάκας, Μοράλες, Τσαλόπουλος (βοηθός προπονητή-γυμναστής). ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Κυζίρογλου, Χαριτίδης, Μιλτ.Σεϊταρίδης, Ζάχος, Σημαντήρης, Παγκαρλιώτας, Ρακιντζόγλου.

38η Αγωνιστική : ΑΕΛ - Καλλιθέα 3-0 (23 Ιουνίου 1973)

Σ' ένα κατάμεστο Αλκαζάρ κερδίζει την Καλλιθέα με 3-0, χρίζεται πρωταθλήτρια Β' εθνικής και σφραγίζει και τυπικά την άνοδό της για πρώτη φορά στην  Α' Εθνική. Μετά το τέλος του αγώνα καταχειροκροτούμενοι οι παίκτες κάνουν το γύρο του θριάμβου και ακολουθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

ΟΡΘΙΟΙ από αριστερά : Γ.Τσαλόπουλος (γυμναστής), Στ.Καραμφίλοβιτς (προπονητής), Δημ.Σεϊταρίδης, Σιαβάλας, Ρακιτζόγλου, Καβόλι, Μιλτ.Σεϊταρίδης, Μοράλες, Σημαντήρης.  ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Αργυρίου, Κυζίρογλου, Χαριτίδης, Παγκαρλιώτας, Μπούτος, Χιλ.

Η ΑΕΛ όπως φωτογραφήθηκε στον τελευταίο και νικηφόρο αγώνα κόντρα στην Καλλιθέα.

Η ΑΕΛ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ

Η ΑΕΛ που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και κέρδισε την πρώτη άνοδο, το καλοκαίρι του 1973, φωτογραφίζεται με φόντο τη θύρα "Ζ" του σταδίου Αλκαζάρ.

Διακρίνονται από αριστερά στην ΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ : Μάκης ΧΑΡΙΤΙΔΗΣ - Ενρίκο ΚΑΒΟΛΙ - Γιώργος ΜΑΚΡΗΣ - Θόδωρος ΚΥΖΙΡΟΓΛΟΥ - Κάρλος ΛΑΣ ΠΑΛΜΑΣ - Παναγιώτης ΜΠΟΥΤΟΣ - Γιάγκος ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ.   ΜΕΣΑΙΑ ΣΕΙΡΑ : Δημήτρης ΖΑΧΟΣ - Κώστας ΑΡΓΥΡΙΟΥ - Νίκος ΑΡΓΥΡΟΥΛΗΣ - Κώστας ΣΙΑΒΑΛΑΣ - Βαγγέλης ΛΙΑΔΕΛΗΣ - Οράσιο ΜΟΡΑΛΕΣ - Βασίλης ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΤΣΑΣ.   ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Χόρχε ΒΑΓΙΕΧΟ - Μίλτος ΣΕΪΤΑΡΙΔΗΣ - Λάκης ΠΑΓΚΑΡΛΙΩΤΑΣ - Δημήτρης ΣΕΪΤΑΡΙΔΗΣ - Μανώλης ΡΑΚΙΝΤΖΟΓΛΟΥ - Γκιγιέρμο ΝΤΑΟΥΣ - Ντανιέλ ΧΙΛ.

Πηγή:  ΑΕΛ, η ιστορία από το 1964 έως σήμερα facebook.com

Οικογενειακή φωτογραφία της ΑΕΛ την περίοδο 1986-87

Πάνω σειρά (από αριστερά) : Χρήστος Μιχαήλ, Γιώργος Μητσιμπόνας, Γιάννης Γκαλίτσιος, Γιώργος Κολοβός, Μάικ Ρόνμπεργκ, Κριστόφ Άνταμτσικ, Γιάννης Βαλαώρας, Θανάσης Τσιώλης, Γιώργος Πλίτσης.  Μεσαία σειρά (από αριστερά) : Βασίλης Γάτσιος (Έφορος), Φώτης Στάμος, Κώστας Κολομητρούσης, Βάιος Αθανασίου, Χάρης Τσιλιάκος,Γιώργος Γουντσιώτης, Γιώργος Αγορογιάννης, Μιχάλης Ζιώγας, Γιάννης Αλεξούλης, Οράσιο Μοράλες (Βοηθός προπονητή), Γιάτσεκ Γκμοχ (Προπονητής), Στέλιος Καντώνιας (Πρόεδρος).  Καθιστοί (από αριστερά) : Βασίλης Σκούτας, Λάζαρος Κυριλλίδης, Βασίλης Καραπιάλης, Χρήστος Ανδρεούδης, Δημήτρης Παραφέστας, Βασίλης Λέτσιος, Θοδωρής Βουτυρίτσας.

εικόνα από  Μία ζωή ΑΕΛ!!  facebook.com